joi, 10 august 2023

 

Amenajarea durabila a teritoriului - Peisagistica


Puncte cheie

Amenajarea peisajului și amenajarea grădinii pot îmbunătăți confortul casei dvs., performanța termică și valoarea și vă pot reduce amprenta asupra mediului.

Amenajarea durabilă a teritoriului își propune să lucreze cu peisajul natural și ciclurile. Dacă locul are încă vegetație, păstrați cât mai multă, în special copacii care se vor dezvolta mai greu in timp si vor fi greu de  înlocuit.

Minimizarea suprafețelor dure va reduce scurgerea apelor pluviale de pe situl dvs., iar utilizarea mulciului va reduce necesarul de apă al grădinii dvs.

Folosirea plantelor native și indigene în grădina dvs. va oferi habitat pentru speciile locale.

În zonele predispuse la incendii, puteți reduce riscul de incendiu pentru casa dvs. alegând plante și elemente de amenajare mai puțin inflamabile, inclusiv goluri în plantații și evitând plantele lângă ferestre.

Cultivarea legumelor, ierburilor și fructelor vă poate reduce impactul asupra mediului, reducând dependența de alimente cumpărate în altă parte, cu utilizarea asociată a apei, energiei și transportului.

Înțelegerea amenajării peisagistice și a designului grădinii

Amenajarea peisajului și designul grădinii pot aborda simultan estetica și facilitățile, gestionarea apei, calitatea aerului, modificarea climei, biodiversitatea, crearea de habitate și producția locală de alimente - și pot ajuta la încălzirea și răcirea casei. Planificarea și proiectarea spațiului exterior ar trebui să fie considerate o parte integrantă a designului durabil al casei tale.

Amenajarea durabilă a teritoriului este o abordare pentru proiectarea și construirea peisajelor artificiale care înconjoară clădirile noastre și îmbunătățirea peisajelor naturale care există deja. În mod ideal, aceste peisaje ar trebui să se mențină și să supraviețuiască făcând parte din ciclurile naturale ale mediului local.

 

Sfera de proiectare a spațiului exterior poate varia de la revegetarea unui bloc de tufiș mare până la proiectarea detaliată a spațiilor mici de curte. Amenajarea durabilă a peisajului înseamnă repunerea mult din ceea ce ar fi fost posibil înainte de dezvoltare. Poate însemna și introducerea unor lucruri care nu existau înainte, pentru a se asigura că peisajul poate fi sustenabil din punct de vedere social, economic și ecologic în viitor.

Beneficiile amenajării durabile a teritoriului și a designului grădinii includ:

biodiversitate crescută – vegetația nativă și indigenă poate susține și crește biodiversitatea locală oferind habitat, în special pentru păsări, insecte și șopârle

calitate îmbunătățită a aerului – vegetația poate elimina poluanții din aer și poate crea zone tampon și filtre pentru controlul vântului și al prafului

consum redus de energie – ca parte integrantă a strategiilor de proiectare pasivă, vegetația poate oferi răcire prin umbrire și evapotranspirație. Umbrirea la nordul unei case ar trebui să fie asigurată de plante de foioase care își pierd frunzele în timpul iernii.

gospodărirea apei – o bună amenajare a teritoriului poate reduce impactul apelor pluviale asupra amplasamentului și poate reduce nevoia de udare a plantelor. Poate face chiar parte dintr-un sistem de tratare a apelor uzate

bunăstarea psihologică – o nouă știință a „biofiliei” (dragoste de natură) se dezvoltă din recunoașterea faptului că vegetația și mediile naturale au un impact măsurabil asupra sănătății noastre psihologice.

Proiectarea unui peisaj durabil și a unei grădini

 

Situl

Amenajarea durabilă a teritoriului înseamnă mai mult decât plantarea vegetației. Este vorba despre proiectarea peisajelor pentru a se potrivi noii ecologii a sitului creată atunci când sunt construite clădiri. Amenajarea durabilă a teritoriului include abordări atât de diverse, cum ar fi restaurarea pârâurilor unde dezvoltarea și-a schimbat sau a eliminat cursul anterior și crearea de grădini pe acoperiș pentru a înlocui capacitatea de producție a terenului ocupat de o clădire nouă.

 

Proiectați amenajarea peisagistică pentru a fi experimentată atât din interiorul, cât și din exteriorul casei. Peisagistica durabilă poate fi folosită pentru a crea umbră sau pentru a îmbunătăți sau încadra vederile. Poate fi atractiv de privit și poate oferi, de asemenea, intimitate față de clădirile din jur. Poate furniza hrană și poate ajuta la crearea unor zone plăcute pentru recreere.

Locația vegetației poate influența alegerile privind orientarea clădirii: un copac poate umbri o parte a unui sit și poate limita accesul la soare, dar poate fi o parte esențială a menținerii solului, oferind habitat și creând adăpost. Atunci când alegeți un loc, luați în considerare vegetația existentă pentru vânt, umbrire și vederi și amintiți-vă că copacii și vegetația pot face parte din priveliște, nu doar să blocheze alte vederi.

Peisagistica durabilă poate fi utilizată pentru a controla cantitatea de sare din sol (salinitate), pentru a ajuta la creșterea procesării dioxidului de carbon prin fotosinteză și absorbția carbonului și pentru a contribui la refacerea și menținerea biodiversității.

În ultimii ani, definiția unui peisaj durabil a evoluat pentru a include elemente de peisaj care sunt literalmente parte dintr-o clădire. Acoperișurile și pereții verzi pot fi construite special pentru a susține vegetația nativă, ca parte a unei strategii mai ample de îmbunătățire sau restabilire a biodiversității naturale și de reducere a efectelor insulelor de căldură urbane.

Materiale de peisaj

Materialele peisagistice reprezintă o mare parte din energia întruchipată într-un proiect de peisaj. Luați în considerare reutilizarea materialelor existente ale șantierului, cum ar fi pavele și rocile excavate. Ori de câte ori este posibil, utilizați materiale reciclate, cum ar fi cărămidă, sau cherestea reciclată. Dacă lemnul reciclat nu este disponibil, utilizați cheresteaua de plantație gestionată durabil sau produse din lemn compozit, în detrimentul cherestelei .. Evitați cantitățile excesive de pavaj, care pot contribui la încălzirea microclimatului și la reducerea permeabilității sitului- pavați numai acolo unde vă așezați, stați și mergeți.

 

Plantele

Plante decorative

Peisajele durabile folosesc plante care au performanțe bune în zona locală. Plantele trebuiesc aclimatizate si sa se potriveasca cu mediul inconjurator. În mod ideal, plantele ar trebui să se adapteze bine odată stabilite pe solurile existente și tinand cont si de precipitațiile existente, fără a fi nevoie de udare excesivă, modificare a solului sau regimuri intensive de întreținere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  TIPURI DE GRADINI Grădinile naturale.   Sunt genul   de grădini care seamănă foarte mult cu pădurile naturale. Scopul lor este de a cr...