miercuri, 2 august 2023

Despre Gazon

 


DESPRE GAZON-MIT SI ADEVAR

Cu toții visăm să avem gazonul perfect. În timp ce un gazon „perfect” poate fi mai puțin decât ideal, deoarece va fi întotdeauna ceva de lucrat la el(cum ar fi buruienile sau bolile), puteți avea totuși un gazon sănătos folosind următoarele sfaturi de îngrijire a gazonului. Cu subiecte care variază de la bolile gazonului până la plantarea și îngrijirea gazonului, a învăța cum să ai grijă de gazonul tău poate fi o sarcină simplă. Folosind produsele adecvate de îngrijire a gazonului și exersând o bună întreținere a acestuia, vei fi pe drumul tău spre a avea peluza pe care ti-ai dorit-o mereu.

Un gazon frumos, sănătos, verde, fără buruieni este un plus atractiv pentru peisajul gradinii tale. Este, de asemenea un potențial  consumator de resurse și poate cauza probleme de mediu. Scopul este sa avem un gazon sănătos, dar de multe ori dorința noastră de a avea un gazon perfect ne pune in fata mai multe legende comune de îngrijire a gazonului, transmise de la gradinar la grădinar. Cercetările moderne au dezmințit multe dintre vechile reguli de îngrijire a gazonului. Iată primele cinci reguli ale noastre:

1.    Gazonul trebuie tuns pentru a-și controla înălțimea, pentru a preveni dezvoltarea buruienilor și pentru a permite luminii soarelui să pătrundă la baza lui . Totuși, cât de des și la ce înălțime? Mulți grădinari cred că ar trebui să păstreze un gazon foarte scurt, similar cu verdele de golf. În realitate, cea mai sănătoasă înălțime pentru un gazon este între 2 și 4 inci (5-7 cm). Regula este de a elimina mai mult de o treime din firul de gazon la fiecare tăiere. Fiecare varietate de gazon are o înălțime preferată, dar cosirea prea scurtă poate cauza probleme. Gazonul tuns scurt are nevoie de mai multa apa, îngrășăminte și erbicide. Cositul la înălțimea optimă reduce aceste cerințe. În plus, tunderea prea redusa crește șansa de a se scalpa gazonul. Acest eveniment este greu de recuperat pentru iarba de gazon și poate stimula dezvoltarea mai multor buruieni în timp ce iarba se repară.

2.    Mulți grădinari cred, de asemenea, că iarba tunsa trebuie lasata pe gazon ca un mulci pentru acesta. Dacă tunderea are loc o dată pe săptămână la înălțimea potrivită, iarba tăiată este de fapt benefică pentru sol și va avea loc puțină acumulare de resturi de gazon doar ca si operatiunea de scarificare va fi necesara a fi facuta mai des.

3.    În continuare mitul udarii gazonului noaptea. Deși este adevărat că udarea în afara căldurii zilei este mai eficientă și păstrează umiditatea, nu este adevărat că cel mai bine este să udați noaptea. Majoritatea gazonului are nevoie de o anumita cantitate de apa saptamanal dar aici intervin foarte multi factori ca: drenarea solului,conditiile climatice din zona respectiva pozitionarea acestuia fata de punctele cardinale etc. Cel mai bine este să udam in profunzime decât mai des pentru a asigura această umiditate.. Udarea noaptea creeaza  problemele fungice. Majoritatea sporilor fungici se dezvoltă în condiții umede. Udarea pe timp de noapte previne uscarea rapidă a lamelor frunzelor, o afecțiune care poate favoriza răspândirea ciupercilor. Cea mai bună opțiune este să udați în zorii zilei. Utilizarea unui programator poate ajuta la asigurarea udarii la momentul potrivit.

4.    Un alt mit comun o au animalele de companie  (câinii si pisicile). Câinii care urinează pe gazon creează într-adevăr pete maro. Spre deosebire de cunoștințele comune, însă, acest lucru nu se datorează acidității în urină. Este de fapt din cauza excesului de azot, care arde lamele frunzelor. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este de a antrena animalul să meargă într-un loc special, cum ar fi o zonă mulcită sau pietriș, nisip. Pentru a repara petele maro din gazon, trageți o parte din materialul mort și aplicați un amestec de semințe de iarbă amestecate cu pământ. Păstrați zona umedă și iarba nouă va umple spatiul.

5.    Gazonul are nevoie de mult azot pentru a produce inverzirea frunzelor de gazon. Mulți grădinari cred că primăvara este cel mai bun moment pentru a fertiliza gazonul-desi un ingrasamant pe baza de mai mult azot inainte de a veni primavara (de preferat in ferbruarie) ar ajuta gazonul sa iasa peste iarna mai sanatos sim ai frumos. Este adevărat că iarba va înverzi rapid, dar în detrimentul formării rădăcinilor profunde. Acest lucru face ca gazonul in general să fie slab, iar creșterea în exces a frunzelor înseamnă o cosire mai frecventă. Cel mai bun moment pentru a fertiliza gazonul este atunci cand este cald, când este deja în creștere. În esență, gazonul ar trebui fertilizat numai atunci când crește activ. Aplicarea formulelor cu eliberare rapidă nu trebuie făcută atunci când este foarte cald si poate creea arsură. Formulele de azot cu eliberare lenta sunt mai sigure pe vreme caldă. Produsele fitosanitare de eradicare a buruienilor pot fi utilizate la începutul primăverii, dar este posibil să nu fie eficiente fără un erbicid pre-emergent. Ele pot fi aplicate și toamna. Aplicarea ierbicidelor pentru buruieni cu frunze lata din gazon are cea mai mare eficienta toamna. Acestea sunt primele 5 mituri ale noastre de îngrijire ale gazonului. Acum, luați ceea ce ați învățat și creșteți cel mai bun gazon posibil!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  TIPURI DE GRADINI Grădinile naturale.   Sunt genul   de grădini care seamănă foarte mult cu pădurile naturale. Scopul lor este de a cr...